Palestinian Musakhan- Chicken & Sumac -المسخن فلسطيني
صفحة 1 من اصل 1
Palestinian Musakhan- Chicken & Sumac -المسخن فلسطيني
المسخن الفلسطيني من الأكلات الفلسطينيه الشعبيه المعروفه. أصل الوصفه من مناطق جنين و طولكرم و القرى المحيطه بهما. تتسم هذه ألوصفه بمقاديرها القليله البسيطه و لكنّها تحمل معها المذاق الطيب و الشهي. يؤكل المسخن باليدين و هي أفضل طريقه للأستمتاع بهذه الوجبه اللذيذه.
المواد الأساسيه لوصفة المسخن هي: خبز الطابون, الدجاج المشوي, البصل, زيت ألزيتون و السماق
ألمقادير تكفي لثلاثة أو أربعة أفراد:
دجاجه متوسطة الحجم, مغسوله و مقطعه الى أربع قطع. يضاف اليه الهال (هيل أو حب الهان) و الملح و قليل من الفلفل الأسود.
كوب من زيت الزيتون البكر.
5 بصلات مقطعه قطع مربعات متوسطة الحجم.
خبز الطابون أن وجد. يمكنك الأستعاضه عنه بأستعمال خبز الصاج أو اي خبز عربي.
صنوبر مقلي للتزيين
ألطريقه:
أسلقي ألدجاج. قطعي الدجاج الى 4 هو 6 قطع. أغسليه و نشفيه. أضيفي بعض من عصير الليمون الحامض و زيت الزيتون للتخلص من رائحة الزنخ.
قلبي بصله مقطعه بقليل من الزيت. أضيفي الدجاج و حمريه قليللا. أضيفي ماء الى القدر. أضيفي الهال . اضيفي الملح و الفلفل ألأسود حسب الذوق. دعي الماء يغلي ثم ارفعي القدر على نار هادئه الى حين الأستواء.
في قدر آخر, ضعي البصل المقطع مع كوب زيت الزيتون و قلبيه الى ان ينضج. حوالي 20-30 دقيقه. أضيفي السماق في آخر مدة الطبخ.
أقلي الصنوبر
انشلي الدجاج من القدر و حمريه في الفرن حتى يصبح ذهبي اللون.
للتقديم:
ضعي الخبز لتكوين الطبقه الأولى في صحن التقديم.
اضيفي البصل فوق الخبز. أعيدي الكرّه بوضع طبقات من الخبز و البصل حبى تنتهي كمية البصل. يمكنك تزيين الطبقات بالصنوبر.
يمكنك أن تسقّي الخبز بمرق الدجاج خلال السكب.
صفّي ألدجاج في الطبقه الأخيره و زيني الطبق بالصنوبر.
قدميه ساخنا.
Musakhkan – Bread, Baked Chicken and Onions with Sumac. This is a Palestinian dish; a favorite made by the peasants but became one of the national dishes in Palestine. This dish is eaten with one's hands and which literally means "something that is heated."
Ingredients:
1-One cut up chicken into six pieces, or a combination of chicken legs and breasts.
2-One cup virgin Olive Oil
3-One pound or a bit more of large diced onions
4- Fried pine nuts for garnishing
5- One table spoon ground cardamom
6-Two table spoons Sumac
7-Salt and pepper to taste
8-Flat sheet bread, marquq or Taboon bread. I usually get the wheat flat bread....Delicious!
Method:
1. Cut the chicken into up into two breasts, two thighs, two legs, and two wings. Prepare it for cooking by washing, cleaning and drying. I add a little bit of lemon juice and olive oil to my chicken to keep it smelling nice.
2. Sauté one medium diced onion, add the chicken, enough water to cover the chicken, cardamom, salt and pepper and boil over high heat and then let simmer until the chicken is done.
3. Add 1 cup olive oil to a casserole and cook the rest of the diced onions until translucent, this takes about 25-35 minutes, stirring occasionally. Add the sumac and cook for 2 minutes to mix. Do not over cook the onions, you do not want them burnt and you do not want them mushy...they should hold their shape nicely.
4. Fry the pine nuts to a golden brown color. Make sure to watch them frying, they tend to burn quickly. This process takes about couple of minutes.
5. Right before serving, and to keep warm, remove the chicken from the pot, bake until golden brown.
6. In the mean time, you may cut up the bread or use it whole, and assemble in the serving platter. Add the first layer of the onion mix on top of the bread, add pine nuts. Repeat with another layer of bread, onions and pine nuts. It is up to you if you want to have one layer of bread and onions; I like to have two layers because the bread I use is very thin. At this point, add about half a cup of chicken stock if you feel that the bread is too dry.
7. Arrange the baked chicken on top and garnish with pine nuts.
المواد الأساسيه لوصفة المسخن هي: خبز الطابون, الدجاج المشوي, البصل, زيت ألزيتون و السماق
ألمقادير تكفي لثلاثة أو أربعة أفراد:
دجاجه متوسطة الحجم, مغسوله و مقطعه الى أربع قطع. يضاف اليه الهال (هيل أو حب الهان) و الملح و قليل من الفلفل الأسود.
كوب من زيت الزيتون البكر.
5 بصلات مقطعه قطع مربعات متوسطة الحجم.
خبز الطابون أن وجد. يمكنك الأستعاضه عنه بأستعمال خبز الصاج أو اي خبز عربي.
صنوبر مقلي للتزيين
ألطريقه:
أسلقي ألدجاج. قطعي الدجاج الى 4 هو 6 قطع. أغسليه و نشفيه. أضيفي بعض من عصير الليمون الحامض و زيت الزيتون للتخلص من رائحة الزنخ.
قلبي بصله مقطعه بقليل من الزيت. أضيفي الدجاج و حمريه قليللا. أضيفي ماء الى القدر. أضيفي الهال . اضيفي الملح و الفلفل ألأسود حسب الذوق. دعي الماء يغلي ثم ارفعي القدر على نار هادئه الى حين الأستواء.
في قدر آخر, ضعي البصل المقطع مع كوب زيت الزيتون و قلبيه الى ان ينضج. حوالي 20-30 دقيقه. أضيفي السماق في آخر مدة الطبخ.
أقلي الصنوبر
انشلي الدجاج من القدر و حمريه في الفرن حتى يصبح ذهبي اللون.
للتقديم:
ضعي الخبز لتكوين الطبقه الأولى في صحن التقديم.
اضيفي البصل فوق الخبز. أعيدي الكرّه بوضع طبقات من الخبز و البصل حبى تنتهي كمية البصل. يمكنك تزيين الطبقات بالصنوبر.
يمكنك أن تسقّي الخبز بمرق الدجاج خلال السكب.
صفّي ألدجاج في الطبقه الأخيره و زيني الطبق بالصنوبر.
قدميه ساخنا.
Musakhkan – Bread, Baked Chicken and Onions with Sumac. This is a Palestinian dish; a favorite made by the peasants but became one of the national dishes in Palestine. This dish is eaten with one's hands and which literally means "something that is heated."
Ingredients:
1-One cut up chicken into six pieces, or a combination of chicken legs and breasts.
2-One cup virgin Olive Oil
3-One pound or a bit more of large diced onions
4- Fried pine nuts for garnishing
5- One table spoon ground cardamom
6-Two table spoons Sumac
7-Salt and pepper to taste
8-Flat sheet bread, marquq or Taboon bread. I usually get the wheat flat bread....Delicious!
Method:
1. Cut the chicken into up into two breasts, two thighs, two legs, and two wings. Prepare it for cooking by washing, cleaning and drying. I add a little bit of lemon juice and olive oil to my chicken to keep it smelling nice.
2. Sauté one medium diced onion, add the chicken, enough water to cover the chicken, cardamom, salt and pepper and boil over high heat and then let simmer until the chicken is done.
3. Add 1 cup olive oil to a casserole and cook the rest of the diced onions until translucent, this takes about 25-35 minutes, stirring occasionally. Add the sumac and cook for 2 minutes to mix. Do not over cook the onions, you do not want them burnt and you do not want them mushy...they should hold their shape nicely.
4. Fry the pine nuts to a golden brown color. Make sure to watch them frying, they tend to burn quickly. This process takes about couple of minutes.
5. Right before serving, and to keep warm, remove the chicken from the pot, bake until golden brown.
6. In the mean time, you may cut up the bread or use it whole, and assemble in the serving platter. Add the first layer of the onion mix on top of the bread, add pine nuts. Repeat with another layer of bread, onions and pine nuts. It is up to you if you want to have one layer of bread and onions; I like to have two layers because the bread I use is very thin. At this point, add about half a cup of chicken stock if you feel that the bread is too dry.
7. Arrange the baked chicken on top and garnish with pine nuts.
مواضيع مماثلة
» المخيم عنوان فلسطيني مرتبط بحق العودة - Title of the camp is linked to Palestinian right of return
» استشهاد فلسطيني متأثرا بجراحه شرقي خانيونس - Palestinian killed his wounds east of Khan Younis
» بالفيديو .. مستوطن يطلق النار على رأس فلسطيني بحماية الجيش - Video .. Settlers shoot at the head of Palestinian military protection
» Palestinian child says:
» الكوفية الفلسطينية والموضة الجديدة - Palestinian scarf
» استشهاد فلسطيني متأثرا بجراحه شرقي خانيونس - Palestinian killed his wounds east of Khan Younis
» بالفيديو .. مستوطن يطلق النار على رأس فلسطيني بحماية الجيش - Video .. Settlers shoot at the head of Palestinian military protection
» Palestinian child says:
» الكوفية الفلسطينية والموضة الجديدة - Palestinian scarf
صفحة 1 من اصل 1
صلاحيات هذا المنتدى:
لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى